Doris D'Hooghe

Geboren te Knokke op 30/01/'59.
Gehuwd.
Twee kinderen en drie stiefkinderen.
 
Onderwijs.
Afgestudeerd in Psychiatrische Verpleging
Geavanceerde training voor het beheren van groepen (twee jaar)
Gestalttherapie (vier jaar).
Psychosynthese studies (vier jaar).
Integratieve kindertherapie (vier jaar)
Integratieve hulp voor seksueel misbruikte kinderen en hun ouders (twee jaar)
EMDR (1 jaar)
EMDR kinderen en jongeren
Psychotraumatologie (18 maanden)
 
Het is hier dat ik op basis van de verschillende cursussen een geheel eigen stijl heb ontwikkeld, waar dan ook:
-de mogelijkheden en het zelfgenezend vermogen van de cliënt/het kind voorop staan
-elke klant/kind krijgt een unieke, individuele aanpak en ondersteuning
- de relatie tussen therapeut en cliënt/kind de basis is voor werk en ervaringen
-Transpersoonlijke waarden zijn geïntegreerd in elk individu
-er wordt gekozen voor een geïntegreerde aanpak
-de behoeften van elke persoon worden opgemerkt en in acht genomen.
 
Later raakte ik geïntrigeerd door trauma en de gevolgen ervan en volgde ik trainingen in psychotraumatologie. Deze verschillende cursussen maakten van mij een therapeut met een brede visie op pathologie, de oorzaken en kansen om te genezen.
Omdat ik veel interesse had in gehechtheidsvraagstukken, specialiseerde ik me in vroege kindertrauma's in een hechtingsrelatie.
Ik specialiseerde me in "Onzichtbaar hechtingstrauma".
 
Tot op de dag van vandaag werk ik in mijn eigen praktijk sinds 1990, waar ik werk met kinderen, adolescenten, volwassenen, ouders en ouderen.
In de laatste 10 jaar ben ik geïnteresseerd geraakt in de mix van neurowetenschap met psychologie, gehechtheid en trauma.
Ik heb een eenjarige opleiding gevolgd bij Bruce Perry en heb verschillende workshops, presentaties etc. over neurowetenschappen gevolgd, zowel online als op congressen over de hele wereld. Sprekers waren Dan Siegel, Bruce Perry, Pat Ogden, Kathy Steele, Onno van der Hart, Joyanna Silberg, Dan Hughes, Debra Wessselman enz.
Ik heb veel zelfstudie gedaan, boeken over neurowetenschappen en therapie (Porges, Panksepp, Siegel, Schore, Rossouw, Grawe, Cozolino, Rustin, Montgomery, van der Kolk....).
 
Mijn werk is gebaseerd op de integratie van neurowetenschap en psychologie en de principes van neuropsychotherapie.
 
In mijn werk geloof ik sterk in het unieke en helende vermogen van mijn cliënt (zowel kind als volwassene) en richt ik me op de therapeutische relatie, omdat ik het een belangrijk hulpmiddel vind binnen het werk dat ik doe.
 Ik ben ook de oprichter van Traumacentre Belgium, een uniek project in België dat zich voornamelijk richt op het werken met getraumatiseerde cliënten, op korte termijn of op lange termijn, om hen te helpen herstellen en hun dagelijks leven te herstellen. (www.traumacentrum .be)
Ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring over te dragen door het geven van lezingen, presentaties, trainingen en workshops. Mijn speciale interesse gaat uit naar vroege hechtingstrauma's, trauma's bij ouderen en kinderen....en de effecten op de geestelijke gezondheid.